Det finns många modeller av maskiner för grönytearbeten till alla typer av terränger. Det finns gräsklippare till bostadsområden, kyrkogårdar, fotbollsplaner, skolgårdar bland mycket annat.

När du söker efter parkmaskiner till grönytearbeten är det många faktorer som spelar in i valet av gräsklippare. Du kan i längden tjäna mycket på att inte köpa in första bästa billiga gräsklippare, eftersom de kan ha brister i exempelvis kvalitet, bekvämlighet eller prestation. Gör beräkningar på hur stora ytor det handlar om, vilken sorts mark det rör sig om samt se till bekvämlighet och prestanda.

Viktigt när du ska köpa åkgräsklippare

Det finns en del faktorer du bör lägga in när du gör ditt val av nya gräsklippare. Oavsett om du behöver köpa in flera stycken eller någon enstaka behöver du vara metodisk för att undvika ytterliga kostnader.

  • Välj bästa kvalitet – Det är viktigt med bra åkgräsklippare av hög kvalitet. Det är för att inte sedan bli stående där med dyra reparationskostnader för gräsklippare. Eller undvika att helt plötsligt vara i behov av en ny maskin
  • Tänk på terräng – Vilken sorts terräng du ska klippa är också av stor vikt. Är det mycket slänter och liknande ytor kanske du behöver speciella släntklippare för att klara av att utföra ett professionellt, snyggt arbete
  • Komfort – Ofta består arbetet inom markskötsel av långa arbetsdagar sittande i maskiner. Av den anledningen bör du se till att förarna sitter bekvämt utan vibrationer eller högt ljud under längre perioder för att undvika arbetsskador

Viktiga grönytemaskiner du kan behöva

Modellerna av åkgräsklippare är många, vissa fungerar till de flesta typer av arbeten medan andra är tillverkade med inriktning på att utföra speciella arbeten. En del grönytemaskiner klarar du dig utan medan andra är viktigare. Du kan läsa mer om några vanliga modeller av användbara åkgräsklippare lite närmare nedan.

Släntklippare – Det här är gräsklippare till slänter och sluttningar. De är smart tillverkade med låg profil, bred klippare samt extra stöd som hjälper till att hålla balansen. Det finns till och med vissa modeller med integrerad reglerbar sits. Som till exempelvis Shibaura gräsklippare. Dessa briljanta modeller tillåter dig reglera sitsen i olika vinklar medan du arbetar i brantare slänter.

Fairwayklippare – De här rejäla gräsklipparna passar utmärkt till bland annat golfbanor, föreningsområden och idrottsplatser. Fairwayklippare har ofta brett, kraftfullt klippaggregat, mycket effektivt vid större markytor. De här maskinerna har vanligtvis låg tyngdpunkt vilket gör att de även på ojämna markunderlag klarar av att leverera klanderfria resultat. Med en sådan här gräsklippare ser fotbollsplanen alltid välvårdad ut.

Gräsklippare med uppsamlare – Det finns många bra gräsklippare med uppsamlare och du kan behöva tänka igenom en gång extra innan du köper in nästa maskin. Gräsuppsamlare finns i olika kapacitet, du bör därför se till att välja rätt gräsklippare med uppsamlare för de arbeten du behöver utföra. Vissa uppsamlare är dessutom utrustade med automatisk signalering när uppsamlaren är full.

Cylinderklippare – Kraftfulla gräsklippare, vissa modeller är utrustade med tre-aggregatscylindrar vilket ger en imponerande prestanda och fantastiska klippresultat. Cylinderklipparen är en maskin med låg tyngdpunkt och hydrostatisk drive för optimal stabilitet och säkerhet under arbeten i sluttningar och slänter.

Bra maskiner – Bra investering

Gräsklippare finns i många olika utföranden och kvaliteter från tillverkare världen över. De flesta gräsklippare är bra och gör sitt jobb. Om du däremot vill vara säker på att köpa in nya maskiner som håller länge bör du satsa på åkgräsklippare från mer välkända tillverkare som exempelvis Shibaura, Biomant, Goupil och Gianni Ferrari.

Med produkter från okända tillverkare kan du ibland få en otrevlig överraskning, likaså hantering av problem brukar vara långsammare än hos mer kända företag. Större, framgångsrika tillverkare erbjuder ofta även bra garantier med sina produkter.